Zavřít

Jak správně párovat víno a sýry? 10 tipů od vinařů

Kvalitní víno a skvělý sýr – to je gurmánský zážitek pro bohy. Když tedy víte jak na to. Výsledek dokáže být naprosto skvělý, ale rozhodně musíte vědět, co děláte. Ne každý sýr se totiž hodí ke každému vínu a ne každé víno obohatí chuť vybraného sýra. V našem článku se stručně podíváme za oponu tajů toho, jak oblíbený nápoj se skvělými pochoutkami kombinovat. Naučte se základy a už při příští příležitosti můžete oslnit svými znalostmi a zkušenostmi.

víno a sýry 

K párování vína a sýrů existují dva základní přístupy. Ten první říká, že to, co rozhoduje o tom, co spolu spojíte, stojí a padá s vaší chutí. Neohlížejte se na nějaká gurmánská pravidla a pochutnejte si na tom, co ladí vašim chuťovým pohárkům.

Druhý přístup je opačný a v podstatě říká, že jsou druhy vína a sýrů, které by se kombinovat neměly. Konečné rozhodnutí je jenom na vás, nicméně níže jsme pro vás připravili jakési desatero, kterým když se budete řídit, rozhodně chybu neuděláte.

 

1. Jeden region

Pokud spolu spárujete sýr a víno z jednoho regionu, úspěch je v podstatě zajištěn. Vyzkoušejte např. Sýr Pecorino Toscano s vínem Chianti Classico (obojí z Toskánska) nebo kozí sýr Crottine Chavignol a Savignon Blanc z regionu Sancerre. Jen pamatujete na jednu věc – ne každý vinařský region produkuje i sýry a naopak. Stejně tak platí – vína z vinařství Vican si prostě zaslouží sýr z jejich sýrárny. Vsaďte na lokálnost

 

2. Jemné čerstvé nebo tavené sýry se hodí ke svěžím bílým vínům nebo kyselejším rosé 

Čerstvé sýry mají často tvarohovou konzistenci a jsou chuťově kyselejší. Převažují jemné, elegantní mléčné chutě. Často je jde popsat jako ty sýry, v kterých cítíme i trávu nebo bylinky. Jsou to např. Cottage Cheese, Halloumi, Mascarpone nebo Lučina. Tavené sýry jsou spíše smetanové a díky průmyslovému zpracování se chuť původních sýrů poněkud vytrácí. Přesto však, hodí se k nim skvěle chuťově výraznější bílé víno nebo rosé.

halloumi

3. Vyšší obsah tuku ladí s víny s vyšší mírou kyselinky

Výhoda kyselejších vín je dvojí – nejen, že chuťově dobře ladí k tučnějším sýrům, ale i jídlům obecně. Zároveň čistí chuťové buňky před dalším soustem. Za tučné sýry považujeme takové, které mají podíl alespoň 45 % tuku v sušině.

 

4. Sýry s bílou plísní doplní středně plná červená nebo šumivá vína

Typickými sýry s bílou plísní na povrchu jsou např. Camembert nebo Brie. Mají mírně žampionovou vůni a smetanovou chuť. Dobře ladí s víny, jako je Pinot Noir, Merlot nebo Cabernet Franc. Já si občas dopřeji i Crémant či kvalitní sekt – zkuste třeba Vinařství Starý Vrch.

 

5. Kozí a ovčí sýry vyžadují aromatické a šťavnaté bílé víno či rosé

Tyto sýry jsou chuťově i aromatem výrazné, víno, ideálně s vysokou kyselinkou, by tomu mělo odpovídat. Jinak bude víno působit příliš fádně a sýr jej jednoduše přehluší. Vyhněte se velmi uzrálým kozím a ovčím sýrům, u těch se velmi obtížně prosazuje jakékoliv víno.

kozí sýr

6. Modrá plíseň si žádá aromatická sladká vína

Sýry s modrou plísní jsou hořké i slané, s výraznou chutí a vůní. Nejznámější druhy jsou např. Gorgonzola nebo Stilton. Vhodná jsou k nim jak bílá (sladká), tak červená (rovněž sladká) vína. Případně vína fortifikovaná – s vyšším podílem alkoholu, např. sherry nebo portské.

   

7. Vyzrálé tvrdé sýry se snoubí s plnými víny

Ze všeho nejlépe vyzrálé sýry s vysokým podílem tuku v sušině ladí s výraznými červenými víny. Sýry totiž báječně otupí ostrost některých mladých vín a příjemně zahladí výrazné třísloviny, např. u Cabernetu či Frankovky. Sáhnete-li po bílém vínu, dočkáte se zdůraznění jejich ovocnosti. Mezi typické tvrdé sýry patří např. parmazán, cheddar nebo vyzrálá gouda.

 

8. Polotvrdé sýry patří ke středně plným až plným bílým vínům, nevadí i červené

Skvělé jsou tyto sýry např. s Chardonnay, Merlotem nebo Beaujoulais. Mezi polotvrdé sýry patří české Blaťácké zlato. A ze zahraničí třeba Leerdameer či švýcarský Raclette. Najdeme druhy jemné, nasládlé i takové, které zaujmou svou oříškovou chutí.

 

9. K ostře vonícím sýrům sladší aromatická vína

Sladká, aromatická vína skvěle podtrhnou nasládlé podtóny aromatického sýru. Čím zralejší, tím jsou tyto sýry i měkčí. Chuťově jsou pikantní, výrazně čpí, místy mohou mít dokonce až masové aroma. Typickým příkladem je český romadúr nebo německý Livarot. Jaká vína k těmto výrazným sýrovým pochoutkám? Skvělý je třeba Merlot nebo Ryzlink rýnský. Chybu neuděláte ani s Pálavou, která se bude honosit vyšším cukrem a kyselinkou.

livarot

10. Někdy lepší bez vína

Některé obzvláště výrazné a pikantní sýry je lepší podávat s jiným nápojem, než je víno. Vhodné je např. pivo nebo cider. A které že to jsou ty nejvíce „smrdící“ sýry? Podle výzkumu z roku 2004 se na stupních vítězů umístily Vieux Boulogne, Pont l’Evëque a Camembert de Normandie.

 

Tak co myslíte? Máte všechny potřebné informace? Pokud stále váháte, zkuste zajít přímo ke zdroji. Nabídněte si z naší bohaté nabídky degustačních programů.

Další články