Zavřít

5 důvodů, proč si dát pravidelně sklenku červeného vína

Říká se, že pivo je dílo člověka a víno dar bohů. Povedeným dárkem je především to červené, které nejen skvěle chutná, ale má spoustu pozitivních účinků na lidský organismus. Za pravidelné dvě večerní deci se vůbec nemusíte cítit provinile. Naopak ‒ právě jste udělali něco pro své zdraví!

červené víno - svět degustace (2)

Víno není jen tak ledajaký alkoholický nápoj. Existuje už tisíce let a je to jeden z nejstarších známých nápojů tedy kromě vody. Dokonce i Platón řekl, že bohové nikdy nedali člověku nic hodnotnějšího než víno. A kdo jsme my, abychom odporovali nejznámějšímu řeckému filozofovi.

Pozitivní účinky vína na zdraví potvrzuje i stále víc aktuálních vědeckých studií. Platí to převážně u červeného vína, které obsahuje více polyfenolů než bílé víno. V červeném víně se nachází i flavonoidy, antioxidanty a minerální látky, které chrání před řídnutím kostí draslík, vápník, hořčík, železo a mangan.

 

1) Zlepšuje paměť

Kdo se někdy podíval na dno několikáté sklenky vína by možná chtěl oponovat a měl by pravdu. Pokud to však s vínem nepřeháníte a dopřáváte si jen menší dávky, můžete své paměti prospět. Je to díky obsahu flavonoidů, které pomáhají chránit buňky mozku a zlepšovat průtok krve. Díky vyšší prokrvenosti mozku je kvalitnější nejen vaše krátkodobá, ale i dlouhodobá paměť. Některé výzkumy dávají do souvislosti i pozitivní vliv červeného vína na prevenci Alzheimerovy choroby.

2) Podporuje hubnutí

Červené víno obsahuje vzácný polyfenol ‒ kyselinu ellagovou, která napomáhá spalovat tuky. Navíc zabraňuje tvorbě nových tukových buněk a zpomaluje růst těch stávajících. Příznivě působí i na játra, ve kterých zvyšuje metabolismus mastných kyselin.

Účinky červeného vína na metabolismus zkoumali i vědci z harvardské univerzity, kteří po 13 let sledovali skupinu 20 tisíc žen. Během tohoto období zjistili, že u žen pravidelně popíjejících jednu až dvě skleničky suchého červeného vína byla až o 70 % nižší pravděpodobnost tloustnutí.

3) Chrání před nemocemi srdce

Červené víno je bohaté na resveratol, který podporuje správnou činnost srdce a chrání výstelku krevních cév. Pro lepší vstřebávání do organismu je červené víno vhodné konzumovat s jídlem a spíše ve večerních hodinách. To je zdravotní doporučení, které je radost dodržovat. Pohlídejte si ale střídmost ‒ muži by neměli překročit hranici 0,3 l červeného vína denně a ženy 0,2 l.


červené víno - svět degustace (1)

4) Zvyšuje odolnost organismu

Něco na vás leze? Pak je sklenka červeného vína vhodná volba. Pomáhá proti bolesti a zvyšuje odolnost organismu vůči infekcím. Je to díky antioxidantům, které tělu pomáhají v boji proti infekcím. Obsažené třísloviny mají navíc antibakteriální účinky a působí příznivě i na zažívací trakt.

5) Ulevuje od stresu

Sklenka červeného působí blahodárně na náš nervový systém a pomáhá zklidnit. Platí pravidlo, že červená vína uklidňují a uvolňují, zatímco bílá vína nabíjí a dodávají energii. Možná jste si tohoto účinku vín nevědomky už všimli sami. Pokud za sebou máte stresující den, udělejte si hezký večerní rituál ‒ sedněte si na sedačku, dejte si nohy nahoru a pomalu si vychutnejte každý doušek svého oblíbeného červeného. Díky střídmé konzumaci vína budete uvolněnější, což se příznivě projeví i na kvalitě vašeho spánku ‒ ten bude delší a klidnější.

červené víno - svět degustace

Kde červené víno ochutnat?

Když už jsme vás navnadili na červené víno, měli bychom také nabídnout pár tipů, kde kvalitní červená vína ochutnat.

Pokud se chystáte navštívit Jihomoravský kraj, určitě nesmíte minout Velké Bílovice - největší vinařskou obec v ČR. Na červená vína určitě zamiřte do Vinařství Maťák Lubomír, kde ochutnáte červená vína zrající v dubových sudech. A pokud budete chtít, ochutnávat můžete klidně i ve vinohradě.

O tom, že mládí neznamená nezkušenost vás svými červenými víny přesvědčí mladí bratři Jirka a Marek ze SALAY WINERY, také z Velkých Bílovic.

Rádi objevujete nové chutě a zároveň i netradiční místa? Znojmo a Sklípek u Jelena je to pravé místo pro degustaci, kde ochutnáte červená vína.

 

Přejeme vám skvělé zážitky při degustacích!

Tým Světa Degustace

Další články