Zavřít

Dominikovo víno

Rakvice , Břeclav , Jihomoravský kraj

Vinařství

Dominikovo víno Zobrazit fotky (6)

Zvolte parametry degustace

Uvedené ceny jsou za 1 osobu

Vyberte Počet degustovaných vzorků

5 / 200 Kč

Hodinová degustace. Řízená ve výrobním sklepě. Odrůdy: Ryzlink vlašský Ryzlink rýnský Rulandské bílé Sauvignon Veltlínské zelené Müller Thurgau Pálava Johanniter Cuvée vybraných odrůd Neronet Vše moravské zemské víno. Vína převážně suchá a polosuchá. K dispozici min. jeden vzorek s vyšším zbytkovým cukrem pro milovníky sladkých vín. Degustace obsahuje také víno perlivé a vína starších ročníků (do tří let). Degustaci je možné přizpůsobit tak, aby degustované vzorky co nejvíce vyhovovaly Vaším požadavkům. Tuto specifikaci není nutné dělat předem. Degustační plán sestavíme na míru přímo při degustaci. Množství degustovaného vína není limitováno objemem. Limitující je pouze doba trvání degustace.

10 / 300 Kč

Hodinová degustace. Řízená ve výrobním sklepě. Odrůdy: Ryzlink vlašský Ryzlink rýnský Rulandské bílé Sauvignon Veltlínské zelené Müller Thurgau Pálava Johanniter Cuvée vybraných odrůd Neronet Vše moravské zemské víno. Vína převážně suchá a polosuchá. K dispozici min. jeden vzorek s vyšším zbytkovým cukrem pro milovníky sladkých vín. Degustace obsahuje také víno perlivé a vína starších ročníků (do tří let). Degustaci je možné přizpůsobit tak, aby degustované vzorky co nejvíce vyhovovaly Vaším požadavkům. Tuto specifikaci není nutné dělat předem. Degustační plán sestavíme na míru přímo při degustaci. Množství degustovaného vína není limitováno objemem. Limitující je pouze doba trvání degustace.

10 / 400 Kč

Čtyř hodinová degustace. Řízená ve výrobním sklepě, pak následuje posezení v prostorách nad sklepem. Odrůdy: Ryzlink vlašský Ryzlink rýnský Rulandské bílé Sauvignon Veltlínské zelené Müller Thurgau Pálava Johanniter Cuvée vybraných odrůd Neronet Vše moravské zemské víno. Vína převážně suchá a polosuchá. K dispozici min. jeden vzorek s vyšším zbytkovým cukrem pro milovníky sladkých vín. Degustace obsahuje také víno perlivé a vína starších ročníků (do tří let). Degustaci je možné přizpůsobit tak, aby degustované vzorky co nejvíce vyhovovaly Vaším požadavkům. Tuto specifikaci není nutné dělat předem. Degustační plán sestavíme na míru přímo při degustaci. Množství degustovaného vína není limitováno objemem. Limitující je pouze doba trvání degustace.

10 / 500 Kč

Celovečerní osmi hodinová degustace. Řízená ve výrobním sklepě, pak následuje posezení v prostorách nad sklepem. Odrůdy: Ryzlink vlašský Ryzlink rýnský Rulandské bílé Sauvignon Veltlínské zelené Müller Thurgau Pálava Johanniter Cuvée vybraných odrůd Neronet Vše moravské zemské víno. Vína převážně suchá a polosuchá. K dispozici min. jeden vzorek s vyšším zbytkovým cukrem pro milovníky sladkých vín. Degustace obsahuje také víno perlivé a vína starších ročníků (do tří let). Degustaci je možné přizpůsobit tak, aby degustované vzorky co nejvíce vyhovovaly Vaším požadavkům. Tuto specifikaci není nutné dělat předem. Degustační plán sestavíme na míru přímo při degustaci. Množství degustovaného vína není limitováno objemem. Limitující je pouze doba trvání degustace.

5 / 200 Kč

Hodinová degustace. Řízená ve výrobním sklepě. Odrůdy: Ryzlink vlašský Ryzlink rýnský Rulandské bílé Sauvignon Veltlínské zelené Müller Thurgau Pálava Johanniter Cuvée vybraných odrůd Neronet Vše moravské zemské víno. Vína převážně suchá a polosuchá. K dispozici min. jeden vzorek s vyšším zbytkovým cukrem pro milovníky sladkých vín. Degustace obsahuje také víno perlivé a vína starších ročníků (do tří let). Degustaci je možné přizpůsobit tak, aby degustované vzorky co nejvíce vyhovovaly Vaším požadavkům. Tuto specifikaci není nutné dělat předem. Degustační plán sestavíme na míru přímo při degustaci. Množství degustovaného vína není limitováno objemem. Limitující je pouze doba trvání degustace.

10 / 300 Kč

Hodinová degustace. Řízená ve výrobním sklepě. Odrůdy: Ryzlink vlašský Ryzlink rýnský Rulandské bílé Sauvignon Veltlínské zelené Müller Thurgau Pálava Johanniter Cuvée vybraných odrůd Neronet Vše moravské zemské víno. Vína převážně suchá a polosuchá. K dispozici min. jeden vzorek s vyšším zbytkovým cukrem pro milovníky sladkých vín. Degustace obsahuje také víno perlivé a vína starších ročníků (do tří let). Degustaci je možné přizpůsobit tak, aby degustované vzorky co nejvíce vyhovovaly Vaším požadavkům. Tuto specifikaci není nutné dělat předem. Degustační plán sestavíme na míru přímo při degustaci. Množství degustovaného vína není limitováno objemem. Limitující je pouze doba trvání degustace.

10 / 400 Kč

Čtyř hodinová degustace. Řízená ve výrobním sklepě, pak následuje posezení v prostorách nad sklepem. Odrůdy: Ryzlink vlašský Ryzlink rýnský Rulandské bílé Sauvignon Veltlínské zelené Müller Thurgau Pálava Johanniter Cuvée vybraných odrůd Neronet Vše moravské zemské víno. Vína převážně suchá a polosuchá. K dispozici min. jeden vzorek s vyšším zbytkovým cukrem pro milovníky sladkých vín. Degustace obsahuje také víno perlivé a vína starších ročníků (do tří let). Degustaci je možné přizpůsobit tak, aby degustované vzorky co nejvíce vyhovovaly Vaším požadavkům. Tuto specifikaci není nutné dělat předem. Degustační plán sestavíme na míru přímo při degustaci. Množství degustovaného vína není limitováno objemem. Limitující je pouze doba trvání degustace.

10 / 500 Kč

Celovečerní osmi hodinová degustace. Řízená ve výrobním sklepě, pak následuje posezení v prostorách nad sklepem. Odrůdy: Ryzlink vlašský Ryzlink rýnský Rulandské bílé Sauvignon Veltlínské zelené Müller Thurgau Pálava Johanniter Cuvée vybraných odrůd Neronet Vše moravské zemské víno. Vína převážně suchá a polosuchá. K dispozici min. jeden vzorek s vyšším zbytkovým cukrem pro milovníky sladkých vín. Degustace obsahuje také víno perlivé a vína starších ročníků (do tří let). Degustaci je možné přizpůsobit tak, aby degustované vzorky co nejvíce vyhovovaly Vaším požadavkům. Tuto specifikaci není nutné dělat předem. Degustační plán sestavíme na míru přímo při degustaci. Množství degustovaného vína není limitováno objemem. Limitující je pouze doba trvání degustace.

Vyberte občerstvení

Malé jídlo
50 g

Bílé pečivo Vhodné k hodinové degustaci.

Střední jídlo
250 g

Bílé a tmavé pečivo Škvarková pomazánka Obložená mísa (rolády, sýry, atd.) Vhodné ke čtyř hodinové degustaci.

Velké jídlo
400 g

Bílé a tmavé pečivo Výběr studeného jídla (pouze jedna možnost) 1) Škvarková pomazánka 2) Obložená mísa (rolády, sýry, atd.) Výběr teplého jídla (pouze jedna možnost) a) Zvěřinový guláš b) Vepřový flamendr c) Pečené vepřové koleno d) Kuřecí řízky + příloha (připadá ke zvolené variantě automaticky) Zvolenou variantu prosím uveďte do poznámky. Př. Varianta 1c (Varianta 1c je škvarková pomazánka + pečené vepřové koleno + příloha) Vhodné k celovečerní osmi hodinové degustaci.

Můžeme také zajistit

Doprovodný programVíce info

Hudba na přání

Možnost poslechu hudby dle vlastního výběru v posezení nad vinným sklepem.

Poznámka k vaší rezervaci

Cena se zobrazí po zadání termínu
Zadat termín a počet osob

Informace o nás

Až 14 dnů před konáním můžete ZDARMA rezervaci zrušit nebo zažádat o změnu data, času a počet osob. 13 - 8 dní před konáním je storno poplatek 15 %. 7 - 4 dní před konáním je storno poplatek 50 %. 3 - 0 dnem nemáte nárok na vrácení peněz.

až 4 dny před konáním můžete ZDARMA rezervaci zrušit nebo zažádat o změnu data, času a počet osob. 3 - 0 dny před konáním můžete rezervaci zrušit a vrátíme vám 30 %. Storno pojištění činí 5 % a můžete jej přidat k objednávce ve fázi výběru platby.

Degustace probíhá ve výrobním sklepě, ve kterém vína kvasí, jsou zde školena i finálně lahvována. Degustace je řízená s výkladem. Během řízené degustace je k dispozici zvolené studené občerstvení a minerální voda. Po řízené degustaci je umožněn přesun do posezení nad vinným sklepem, a to i s jídlem, které je pak případně doplněno o jídlo teplé, a to dle zvolené varianty. Množství degustovaného vína není limitováno objemem, ale při zvoleném okruhu je limitující pouze doba trvání degustace. V případě zájmu o zakoupení vína lze lahve platit bezkontaktně kartou.

Popis vinařství

Výrobě vína a hospodaření na vinicích se v Rakvicích věnovali už moji rodiče a prarodiče, a proto jsem i já s nimi trávil od útlého dětství na vinici mnoho času. To nejspíš vedlo k tomu, že jsem si k vinohradu a později i k vínu vybudoval osobní vztah. Zásadním zlomem pak byla výsadba vinice vlastní, při jejímž obdělávání jsem mohl využít zkušeností, jež jsem pochytil nejen od svých předků, ale i z brigád u okolních rakvických vinařů. První vína jsem vyráběl společně s otcem, který mě naučil potřebné základy. Postupem času jsem se osamostatnil a pronajal si v roce 2017 vinný sklep, čímž jsem se začal vinaření věnovat oficiálně. Dnes obdělávám vinice o rozloze 0,8 hektaru. Snažím se využít potenciál viniční trati a při zpracování hroznů z ní sklizených použít nejvhodnější technologii.

Lokalita

V logu vinařství mám symbol raka. Ten podtrhuje původ mého vína, neboť víno vyrábím výhradně z hroznů, které dozrály na rakvických viničních tratích.

Rakvice - vinařská obec na jihu Moravy - mají v pěstování vinic a ve výrobě vína mnohaletou tradici. Jsou obklopeny třemi vinařskými tratěmi. V posledních velmi teplých až tropických letech dosahují hrozny pěstované na těchto viničních tratích vysoké cukernatosti, a lze z nich tedy vyrábět přívlastková vína.

Nejcennější z nich - Kozí horky - má jižní svažitost. Z hlediska složení půdy se jedná o černozem a navátou spraš obohacenou o sedimenty třetihorního mořského dna. Kozí horky navazují na přítlucké traťe U Majáku a Přítluckou horu. Spolu tvoří rozsáhlou oblast pokrytou převážně vinicemi, jimž na obzoru dominuje vápencové pohoří Pálava.

Viniční trať Krefty je orientována na východ a rozkládá se na úpatí zaječského kopce s nádherným gotickým kostelem.

Trkmansko – třetí z rakvických viničních tratí – leží v těsném sousedství s katastrem obce Velké Bílovice a vinice jsou z větší části taktéž orientovány směrem k jihu.

Styl výroby

Hrozny, které zpracovávám, pochází z redukované sklizně, při níž je upřednostňována kvalita nad kvantitou.

Počátek procesu výroby vína začíná právě na vinici. Zde se primárně snažím o získání co nejlepší suroviny, tedy zdravého hroznu o vysoké cukernatosti vypěstovaného šetrným způsobem s minimálním podílem pesticidů. Jsou ale roky, které vysokou cukernatost hroznů při sběru dovolí jen na úkor rozsáhlé hniloby. Jelikož nahnilé hrozny jsou pro mě nepřijatelné, upřednostňuji zdravý hrozen s nižší cukernatostí. Když už k hnilobě části hroznů dojde, následuje probírka a při sběru takové hrozny končí na zemi pod keřem. V tom je velká výhoda ručního sběru, kde může k takové selekci docházet.

Kvůli omezeným možnostem jsem nucen část hroznů také nakoupit. Mám ověřené a stálé dodavatele z naší obce a vždy kladu stejné nároky na kvalitu, jako by se jednalo o hrozny mé vlastní produkce.

Snažím se, aby i samotné zpracování hroznů proběhlo co nejrychleji a nejšetrněji. Z tohoto důvodu používám mlýnek, který bobule pouze naruší a oddělí od třapin. U vybraných odrůd nechávám rmut před lisováním delší dobu odležet - macerovat. Hrozny jsou lisovány za využití tlaku vodovodního řádu. Jedná se o tlak na konstantní úrovni, proto nedochází k nadměrné oxidaci rmutu v lisu, a tak i získaného moštu. To by totiž vedlo ke zhoršení aromatického profilu vína. Získaný mošt vždy odkaluji, což má několik pádných důvodů. Jedním z nich je oddělení zbytků pesticidů, které se v moštu před odkalením nacházely. Do moštu po odkalení nepoužívám přídavky čistých kultur kvasinek, ale nechávám ho rozkvasit spontánně.

Mošt kvasí v dřevěných, nerezových nebo plastových nádobách. Podle toho, kam chci výsledné víno směřovat, reguluji teplotu kvašení. Mladá vína po procesu kvašení ponechávám dlouhou dobu na jemných kvasnicích. Jeden z důvodů je minimalizace přídavku SO2 do vína. Oxid siřičitý je z mého pohledu velmi důležitý a nejsem zastáncem metod vinaření, kde je oxid siřičitý vynechán úplně. Mou snahou je vytvořit víno takovým způsobem, abych snížil oxid siřičitý na minimum, ale abych tím vínu nepřivodil nežádoucí vadu nebo zhoršení aromatického profilu.

Jakmile hotová vína dosáhnou vhodných parametrů, jsou nalahvována. Malá část vín je prodána jako víno sudové.

Vína mé produkce jsou klasifikována jako moravské zemské víno. Jsou tedy nezatříděna do přívlastkových skupin. Na láhvi je proto uvedena cukernatost hroznů při sběru a od ročníku 2020 nově také informace, zda bylo víno doslazeno, nebo zda obsahuje pouze přírodní hroznový cukr. Doslazena bývá pouze minimální část produkce.

Směr produkce do budoucna

V budoucnu je mým cílem rozšířit nejen vinice, ale i sortiment nabízených odrůd. Soustředit se chci na odrůdy, které mají historii a do naší lokality jsou vhodné. Interspecifické a novošlechtěné odrůdy přenechám jiným pěstitelům. Vína bych chtěl školit převážně v dřevěných sudech, protože dřevo je nenahraditelné a má oproti dalším používaným materiálům mnoho výhod.

Víno se snažím dle vlastních principů připravit co nejlépe tak, aby Vám spotřebitelům, ale i mně chutnalo a dokázalo navodit příjemnou atmosféru.

Budu se těšit na Vaši návštěvu

Dominik Straka

3 hodnocení9.9

Víno 10

Sommelier 10

Prostředí 9.7

Občerstvení 10

Zobrazit všechny recenze
Informace

Kapacita: 2-20 lidí

Celoroční provoz

Sekty / perlivá vína

Zvířata povolena

Uživatelské recenze

Kristýna 04.08.2021

Víno 10.0
Sommelier 10.0
Prostředí 10.0
Občerstvení 10.0

Skvělý zážitek. Pan Dominik byl velice milý hostitel. Určitě doporučuji návštěvu v tomto sklípku. :)

Kateřina 29.09.2021

Víno 10.0
Sommelier 10.0
Prostředí 9.0
Občerstvení 10.0

Václav 31.05.2022

Víno 10.0
Sommelier 10.0
Prostředí 10.0
Občerstvení 10.0

Dominik je skvělý hostitel a kluk dohromady. Degustace u něj byla parádní a užili jsme si to. Určitě rádi zavítáme zase. :-)

Garance nejnižší ceny
Upravit parametry degustace upravíte vlevo

Rezervace

Zvolte datum příjezdu

Rezervaci je nutné provést s předstihem 2 dní.

1

Volné termíny jsou vyznačeny zeleně tučně a můžete je rovnou závazně rezervovat.

Čas příjezdu můžete později změnit, dle storno podmínek až 4 dny před příjezdem.

Zvolte počet osob

Maximální počet osob je 20.
Minimální počet osob je 2.
2

Orientační čas příjezdu

3
Upravit parametry degustace upravíte vlevo
Cena se zobrazí po zadání termínu
Zadat termín a počet osob